Goodbye Cape Town! - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Emmar Sinnige - WaarBenJij.nu Goodbye Cape Town! - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Emmar Sinnige - WaarBenJij.nu

Goodbye Cape Town!

Door: Emmar

Blijf op de hoogte en volg Emmar

27 Januari 2008 | Zuid-Afrika, Durban

Hallo!

Eindelijk weer even een berichtje van me, ik ben al een week aan het 'backpacken' en heb nog niks van me laten horen. Maar laat ik beginnen waar ik geeindigd was, mijn verjaardag op 11 januari.

Donderdag 10 jan had Pjort een bbq in Lameses house georganiseerd, erg gezellig gehad. Om 12 uur hebben we mn verjaardag ingewijd met bubbeltjes wijn/champagne look-a-like die ze voor me gekocht hadden en heeft Pjotr me nog in het Nederlands toegezongen. Daarna kwamen de jongens op het geweldige idee me met kleren en al in het zwembad te gooien! Haha!
De volgende dag, op mijn verjaardag zelf, ben ik in de pauze nog in 6 talen toegezongen en hadden we 's avonds feest in de schoolbar. van te voren hadden ze mn bed vol balonnen geladen en in de bar kwamen ze Happy Birthday zingend met een taart met kaartjes aanzetten. Vervolgens kreeg ik een kaart waar veel studenten wat opgeschreven hadden, en nog een paar kleine cadeautjes, zo lief!
Tot slot heeft Ivan me de avond erna mee uit eten genomen naar een goed Indisch restaurant als verjaardags/afscheidscadeautje, heerlijk gegeten!

Ja, ook als afscheidscadeautje, want een week later vertrok ik al. Die week heb ik nog even cultureel gedaan en wat musea en Robbeneiland, het eiland waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen gezeten heeft, bezocht.

Donderdag 17 jan en vrijdagochtend 18 jan moest ik dan toch echt afscheid nemen van iedereen en Kaapstad omdat de Bazbus me om half 8 heeft opgepikt om me naar Jeffreys Bay te brengen, een reis van 13 uur. De Bazbus is een backpackersbus die je in meer dan 40 plaatsen langs de ZuidAfrikaanse kust kan droppen. Je hoeft alleen maar van te voren aan te geven waar je naar toe wilt en de bus brengt je dr en pikt je dr ook weer op. Heel handig. Af en toe zijn er ook plaatsen waar je bus niet naar toe gaat, dan moet je een shuttle service regelen tussen de bazbus stop plaats en je backpackers, meestal ook geen probleem.

19/01
jeffreys Bay bekeken, wat weinig inhoudt, maar een geweldig strand heeft, dus heb ik ook maar een dagje strand gehouden en ben natuurlijk weer heerlijk als vanouds verbrand.
De bazbus zou me 's avonds rond half 9/9 uur oppikken en naar Port Elizabeth brengen, maar toen ik om half 9 bij de receptie kwam om mn bagage op te halen kreeg ik doodleuk te horen dat de bus kapot was geweest, 5 uur vertraging opgelopen had en me om 1 uur snachts op zou halen. Eerst dacht ik dat ze me voor de gek hielden maar toen ze doodserieus bleek te zijn keek ik er eigenlijk ook niet vanop. Achja, wat doe je dr aan, maar weer de bar in gedoken waar ik me tot in de late uurtjes prima heb vermaakt. Ja, t zou natuurlijk te perfect zijn geweest als de bus er ook echt om stipt 1 uur had gestaan...
Onderweg naar Port Elizabeth zijn we ook nog eens de band van de bagage aanhanger verloren en zijn we zonder dat iemand het door had op de velg doorgereden!

Een meevaller toen ik aankwam: In de backpacker in Port Elizabeth kreeg ik een kamer voor 12 personen met badkamer helemaal voor mij alleen! Nouja alleen, de badkamer hoefde ik alleen maar delen met een spin waarvan het lijf zo groot was als mijn duim…

20/01
Twee vrienden van Kaapstad, Caroline en Anders zijn ook aan het reizen en toevallig waren we dezelfde dag in Port Elizabeth, dus zijn we de hele dag samen geweest. Heel leuk om ze weer even te zien. We hebben de stad bekeken, zijn uit eten en naar een barretje geweest en Port Elizabeth is inderdaad, zoals me al verteld was, een stad voor 1 dag en daarna snel weer wegwezen.

21/01
De bus heeft me weer om 7 uur opgepikt en heb ik 8 uren in de bus gezeten naar Mthatha, vnwaar een shuttle service me op zou halen en naar Coffee Bay zou brengen. Natuurlijk weer een uur op de shuttle moeten wachten.. In totaal ben ik 11 uren onderweg geweest, maar zo voelde het niet; het landschap en de huizenbouw veranderde constant en nu pas heb ik echt het gevoeld dat ik in Afrika ben beland, vooral toen ik in de shuttle zat en we niet meer op de hoofdwegen reden.
De mensen wonen hier in ronde hutjes, gemaakt van leem met een rieten dak, er zijn niet echt geclusterde dorpen, maar de huisjes staan overall verspreid op de heuvels. Af en toe staat er een los wc hokje ergens in de buurt van wat huisjes en ik heb al mensen water zien halen bij een tap. De koeien, paarden, geiten en schapen lopen los rond en aan het eind van de dag loopt er een mannetje met een stok achteraan om t spul weer wat bij elkaar te krijgen.
Vrouwen lopen nog met een zeis het land te bewerken, een paard trekt een houten ploegje en het eten wordt op een vuur buiten het huisje gekookt. Het is echt alsof je hie reeuwen terug in de tijd bent, heel leuk om te zien.
De wegen waren ook ongelovelijk slecht, met gigantische gaten waar al in geen jaren meer wat aan gedaan was.
De vrouwen lopen met moddergeverfde gezichten rond tegen de zon, met een 25 liter jerrycan met water op het hoofd, een kind in een doek op de rug en tassen in beide handen. Ze runnen het hele huishouden, zorgen voor de kinderen en dieren en bewerken het land. Respect zeg! De meeste mannen werken in de grotere steden. Heel indrukwekkend.

22/01
Heb ik golf-sufles gehad in Coffee Bay van zo’n echte surfdude die zelf aan de wereldkampioenschappen heeft meegedaan! T lijkt zo makkelijk, maar wat is dat nog moeilijk zeg! Wel heel leuk om eens te proberen, aangezien Jeffreys Bay al zo’n echt surfersdorp was en in Coffee Shack, mn backpackers in Coffee Bay, de surfboarden ook al niet weg te denken waren. Surfen in DE sport langs de kust hier.
En wat een mooie omgeving! De backpacker lag direct aan het rotsige strand, met hoge heuvels aan beide kanten en koeien die er overall gewoon rondliepen.
‘s Avonds gezellig de zonsondergang bekeken van een hoge heuvel, gebarbequed en FullMoonparty in de Backpackers gehad.

23/01
Zeven uur gereisd over een stukkie van 200 km naar Port Sint Johns, omdat mn tweede shuttle 3 uur op zich liet wachten.. De hele dag regen, dus verder had ik ook weinig kunnen doen.

24/01
Port Sint Johns is zoals de niet toeristische dorpjes waar we met de bus ook al doorheen gereden waren; toen ik het dorp in liep was ik op een na de enige blanke, de niet-hoofdwegen waren niet echt geasfalteerd en t was een grote zooi, echt Afrika gevoel!
Bij de supermarket werd bij de uitgang de inhoud van mn tas met t bonnetje vergeleken…
Die middag heb ik eindelijk weer eens lekker paardgereden. T was echt leuk, ik was de enige die geboekt had en reed met maarliefst 3 begeleiders. Galloperen langs het strand in de regen, vervolgens redden we langs een bos dat meer op een jungle leek, met bananenbomen en apengeluiden. Als het weer beter was geweest had ik vast het gevoel gehad dat ik in de subtropen zat ofzo. Daarna kwamen we op groene heuvels terecht en redden we tussen de loslopende koeien door naar een van de ronde hutjes, het huis van een van mn gidsen. Zijn moeder was daar een lunch voor ons aan het koken in een ketel op het vuur buiten het hutje. Ik heb een typische Afrikaanse lunch voorgeschoteld gekregen van een sort van bonen met mais mix, direct van het land.
T was echt geweldig om van dichtbij te zien hoe die mensen leven zonder stroom en water uit de kraam –dus ook geen wc en douche- en om eens zo’n hutje van binnen te zien. En wat een uitzicht hadden die mensen zeg! Een commerciele hoteleigenaar zou er miljoenen voor betalen.

25/01
Ben ik om 12 uur door de shuttle opgepikt en vanuit Mthatha met de Bazbus naar Durban gereden, waar we om 22.00u aankwamen. Lange reis, maar heb me wederom niet verveeld; het landschap was heuvelachtig en groen, met hutjes en koeien, toen er plotseling Bergen oprezen met rood zand en donkergroene begroeiing als er geen stenen waren. Toen de Bergen wat naar de achtergrond verdwenen kregen we meer losse stenen met kaktusachtige planten te zien, wat weer snel plaats maakte voor dichte groene bossen. Heel vreemd. Nu begrijp ik waarom ze Zuid-Afrika ‘De wereld in 1 land’ noemen!

26/01
Ik heb maar mijn eigen city tour gehouden omdat een georganiseerde tour niet meer mogelijk was, en nu kon ik precies bekijken wat ik wilde zien. Dus ben ik door de vrouw van de receptie opweg gestuurd met een plattegrondje en advise over de bussen. Ook prima. En t ging nog allemaal goed ook!
Durban is een stad met veel Indiase invloeden; Indiase mensen, restaurants, kruidenkraampjes en take-aways. Maar de aantallen vielen me eigenlijk nog mee, t was niet zo dat het er stikte van de Indiase mensen ofzo..
Ik ben maar een klein deel van Durban gezien –Durban is GROOT!!! Veel groter dan Kaapstad- , maar t heeft best wat mooie architectuur (als je alle hoge flats wegdenkt). Beter dan Port Elizabeth, dat in de boeken staan beschreven als stad met mooie achitectonische gebouwen.
In Durban stikte het van de straatkraampjes en donkere mensen, veel meer dan in Kaapstad. Ik werd gestopt om hompen vlees te proeven –mij niet gezien!- terwijl er tegelijkertijd aan mn arm werd getrokken om muziek te luisteren en ik even later alweer een aanzoek van een of andere vreemde kerel heb gekregen, die altijd al een blanke vriendin had willen hebben..
En ik maar denken dat de mensen in Kaapstad vaak een gesprek met je beginnen –of tenminste vragen hoe het met je gaat-, maar hier is het nog veel erger! Wel grappig, maar ben er in de meeste gevallen toch maar niet op in gegaan, je weet nooit wat hun bedoelingen zijn..
De straten in Durban zijn ook viezer dan in Kaapstad en Durban heeft zelfs 5-baans eenrichtingsverkeers wegen, en een straat verderop 5-baans wegen de andere kant op door het centrum lopen! Ik vond een totaal van 4 banen in t centrum van Kaapstad al veel!

27/01
Das vandaag, vandaag heb ik even een kijkje genomen bij het gigantische strand, de andere kant van de stad. Leuk, maar niks bijzonders, heel commercieel met natuurlijk allemaal hoge flats.

Zo, dat was het wel even voor vandaag, jullie zijn weer helemaal op de hoogte. Morgen vertrek ik naar Swaziland, vervolgens naar Nelspruit. Vanuit Nelspruit zal ik nog wel even weer wat van me laten horen, want daarna begint mn project waar ik geen internet heb.

Hopelijk gaat het allemaal nog goed met jullie en bedankt voor de reacties!
Ik ga kijken of ik vanavond nog wat foto’s kan uploaden, maar ik denk t niet.. Anders vermeld ik het nog wel.

Doeidoei!

P.S. Op de een of andere manier kan ik niet op mijn mail, dus ik kan ook geen mails beantwoorden...

• 27 Januari 2008 - 15:51

Tessa:

Dag Engel:)

Lijkt me héérlijk wat je nu doet. Hele dag wachten op bussen die vervolgens zonder velgen over wegen met gaten en kuilen je in 8uur 200 km verder brengen:S:D..

Achjaa, je moet er wat voor over hebben he:P. Als ik je verhalen hoor va;t het allemaal ook nog wel mee. Ik zie je al zo zitten met je verrekijkertje voor de ramen.

Ben blij dat je het nog zo naar je zin hebt! Doe je wel voorzichtig? Laat je niet in de maling nemen he? NIET MET EEN AFRIKAAN TROUWEN!

Hier is alles goed, lekker druk met de tentamens:(

Dikke kus!

• 27 Januari 2008 - 16:42

Timo:

busj komt zo busj komt zo busj komt zo busj komt zo.. eventjes geduld nog want het busj komt zo!

klinkt gezellig Ems, wel handig dat je nu je OV hebt he ;)

echt fijn dat je het nog steeds zo naar je zin hebt daar! we missen je hier wel hoor..

veel plezier nog en tot snel weer!

dikke kus

• 27 Januari 2008 - 18:59

Juul:

Wow! super wat je allemaal gezien hebt nu. En Tes, ik zag emmar ook al zitten in dat busje, maar dan met haar fototoestel om zoveel mogelijk plaatsnaambordjes en landschappen te fotograferen. En dan het liefst 5 foto's van hetzelfde beeld, en het liefste voorin zoals in de bus naar barcelona, haha;)Als je maar geen gekke sprongen gaat maken in van dat rode zand;)
    Nee hoor Em, ik kijk er erg naar uit om al je foto's te zien, lijkt me super gaaf!:)
    Veel plezier nog de rest van je trip!
    liefs

• 28 Januari 2008 - 16:21

Gerda:

Je hebt Kaapstad verlaten, de studie achter je gelaten en nu genieten van het backpackers leven. Heerlijk toch en dan ook nog de mogelijkheid van zo`n Bazbus, hoef je ook nog niet eens te lopen, alleen af en toe wachten.......relax toch!!!! Geniet van natuur en cultuur en ook ik wil al die foto`s later zien. Groetjes ook van Jack en tot mails.

• 30 Januari 2008 - 17:10

Kirsten:

Hey Emmar!

Nou klinkt goed hoor! Ben jaloers op je met de stranden en het mooie weer!
    Im sorry je verjaardagskaart ligt nog steeds op mn bureau omdat ie niet aan zou komen als je aan het reizen bent. dus hij komt er nog steeds aan! als je je weer gevestigd heb moet je maar gauw je adres doorgeven.

Veel plezier nog met je wilde avonturen!
    kusje

• 30 Januari 2008 - 18:27

Riny:

Veel plezier in de bush-bush!!! Weer eens wat anders dan een stad he?
    Rianne zit nu ook in Afrika. Wie weet kom je haar tegen. Alhoewel. zo klein is Afrika nu ook weer niet. Morgen komen je ouders bij ons. Ik ben erg benieuwd naar hun verhalen over de tijd bij jou in Afrika!

• 01 Februari 2008 - 11:11

Emmar Senior:

ha die Emmar wat een verhalen zeg! Zal je goed opjezelf passen en goed op de kleuren letten.Groet Emmar
    ps. een boek is dit levensjaar niet nodig;jeschrijft het zelf.

• 03 Februari 2008 - 06:55

Piotr:

Zo te horen heb je het naar je zin op je reis rn verveel je, je geen een moment. Hopelijk blijft dat ook zo (zal wel). Dus maak er een mooi trip van en lees binnekort wel weer een nieuw verhaal van je zodat ik de mensen hier op de hoogte kan houden van je avonturen.

P.S. Piotr spel je zo en niet pjort of pjotr.

Beste, Piotr