Real bush experience
Door: Emmar
Blijf op de hoogte en volg Emmar
18 Februari 2008 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
Ja, ik leef nog! En hoe gaat het met jullie?
Ik heb twee geweldige weken achter de rug en heb het echte bush leven ervaren:
Maandagavond 4 feb rond een uurtje of 7 kwamen we in Siyafunda Bushcamp aan, ons kamp ergens midden in een natuurreservaat met alle wilde dieren. Bushcamp is een kamp van 4 2-persoons tenten en een keukentent, zonder hek erom heen. Dat betekent dus dat we letterlijk in de bush slapen en dat alle dieren dr gewoon rond kunnen lopen. Da's nog eens wat anders dan kamperen in de achtertuin! Daarnaast heeft het kamp geen elektriciteit waardoor het tussen 7 uur 's avonds en half 6 's ochtends pikkedonker is. We hebben nog wel de luxe dat we een gastoestelletje en kampvuur hebben om op te koken, en een gaskoelkast en olielampen. We hebben zelfs een eigen badkamper per tent! Een badkamer van hout en zeil met een wc en een douche waarvan de douchekop niet gewoon uit de muur komt, maar een grote zak is die gevult moet worden met water. We hebben geen warm water in het kamp, dus als je een warme douche wilt moet je fluitketels met water koken. Deze zak hangt ook nog eens zo laag dat je je haren op je hurken moet wassen. A real bush experience dus! En ik moet zeggen, ik vind t nog wel leuk ook, luxe past gewoon niet.
De eerste avond hebben we rond het kampvuur gezeten en meteen wat uitleg gekregen over het bushcamp: Draag in het donker altijd je zaklamp bij je en check de bosjes of er geen dieren op de loer liggen en check je tent en bed op slangen en spinnen voordat je gaat slapen. Eerst probeerden ze ons gerust te stellen dat er hoogstwaarschijnlijk geen luipaarden en leeuwen in het kamp komen omdat t niet hun territoriumgebied is en vervolgens kregen we de verhalen te horen over de keren dat ze er wél waren.. De avond ervoor hadden ze zelfs nog avond gegeten met twee gigantische mannetjes olifanten op 10 meter afstand! Die nacht heb ik toch niet zo heel lekker geslapen, je hoorde de vogels fluiten en leeuwen brullen. En de volgende ochtend hadden we de hyena sporen over het kamp lopen. Toch weer blij dat ik niet naar de wc hoefde die nacht!
De volgende dag begon meteen vroeg en zo zullen al onze dagen er ongeveer uitzien:
5.00u Opstaan (Iedereen kent me, dus daar zal ik verder niet over uitwijden...)
5.30u Bushdrive of Bushwalk
10.30/11.00u Terug naar het kamp voor de middagbreak waarin het zo warm is dat je eigenlijk niets meer kunt doen dan lunchen, lezen, slapen of douchen (aangezien dit het enige moment op de is dat je met licht kunt douchen, maar nog veel belangrijker: ik (en ik geloof dat dat voor de rest ook geldt) ben gewoon te lui om telkens ketels water de koken en als je na de bushwalk ook nog eens 2 min in je tent of in de brandende zon doorbrengt is een koude douche meer dan welkom).
14.00u Twee tot drie keer per week een Talk
16.00u Bushdrive
19.00/20.00u Terug naar t kamp, koken, eten
21.00/21.30u Bedtijd - en dan ben je ook kapot
Tijdens de bushdrive rijden we in een open 4x4 wagen door het reservaat, tijdens de bushwalk rijden we een stukje en gaan dan te voet verder opzoek naar dieren, vogels en behandelen we voetsporen en bomen (die eigenlijk veel interessanter zijn dan ze op t eerste gezicht lijkten. Zo hebben we al geleerd over de wcpapierboom, tandenborstelboom en hoe we een boom kunnen gebruiken om tandpasta te maken). We hebben ook al aan katapult schieten gedaan en geleerd hoe we een val moeten maken om kleine dieren te vangen. Allemaal handige tips als je plotseling verdwaalt!
Een Talk is een powerpointpresentatie. Tot nu toe heb ik de introductie gehad, 'Benaderen van gevaarlijke diersoorten te voet', 'Lion management', 'Slangen, spinnen en schorpioenen' en 'Olifantengeboortebeperking'. Dit laatste hebben ze helaas al bij alle nodige olifanten uitgevoerd, dus dat zullen we niet meer meemaken, maar we weten nu in ieder geval hoe alles in zn werk gaat.
Tijdens de Bushwalks en -drives doen we veel aan Tracking: het opzoek gaan naar dieren aan de hand van voetsporen, poep, sporen in de vegetatie, geur enz. Eigenlijk alles wat erop wijst dat een dier ergens pas geweest is. Mijn favouriete onderdeel!
De afgelopen twee weken zijn zoveel dingen gebeurd, de eerste dag begon meteen al goed met 3 keer leeuwen spotten (een keer kwam een leeuwin recht op de auto aflopen en bleef op 1 meter van mij staan en keek mij en mn buurman wel heel smakelijk aan)! Bijna alle dieren op minder dan 20 meter afstand gezien, maar ik zal nu maar een paar hoogtepunten van de eerste week beschrijven, anders wordt dit verhaal nog langer dan de drie vorige bij elkaar...
6 feb hebben we tijdens een bushwalk met onze ranger Pat neushoorn tracking gedaan, zo leuk! Ook meteen de eerste keer dat we door het reservaat gelopen hebben. Dat tracken is nog best moeilijk zeg! Een keer waren we het spoor een beetje kwijt toen er opeens een nogal vers uitziende hoop stront lag. Zegt Pat tegen me: 'Steek je vinger er maar in.' 'Pardon?!' 'Om te voelen hoe vers het is.' En inderdaad, het was nog warm. Een half uurtje later stonden we dan ook oog in oog met een neushoornmoeder en haar kind!
Op de we terug naar de wagen hebben we nog gedroogde olifantenpoep gerookt. Wie dat nou weer uitgevonden heeft…
7 feb luipaard tracking gedaan. Omdat het te gevaarlijk is om een bushwalk te doen zijn we met de 4x4 van het pad af gegaan en als een olifant door de dichte bush gewalst. Het grootste gedeelte van de tijd hebben we letterlijk met ons hoofd op de bank moeten liggen om alle takken, doornen en immense spinnenwebben van boom tot boom -incl hun 5 tot 10 cm grote spinnen- te ontwijken. Toch had ik een keer een web gemist en die volop in mn gezicht gekregen! Die spin was op dat moment gelukkig nergens te bekennen... Na een uurtje rondhobbelen door de bush hebben we het luipaard met haar twee jongen op de we gevonden! Hahah! Wat een geweldig mooie beesten zijn dat zeg!
8 feb hebben we een bushwalk gedaan met Mike, een andere ranger. Toen hij uitleg gaf over een boom hoorden we luid gebrul, bleek dat er 2 nijlpaarden in de rivier vlak achter ons zaten! We hebben ook nog een spel gedaan, ooit uitgevonden door de Nederlanders: Impala keutels spugen. Een lijn op de grond trekken, impala keutel uitzoeken (ongeveer de grootte van een groot kokkintje), keutel in de mond stoppen en zo ver mogelijk weg proberen de schieten. De verste keutel heeft gewonnen. Tja, t is maar wat je leuk vindt!
We hebben die avond nog cheetah tracking gedaan, maar ze helaas niet kunnen vinden. Wel kwamen we een duidelijk hongerige leeuwin tegen. Ze was duidelijk geinteresseerd in 3 jonge giraffen even verderop. Hebben we heel geconcentreerd zitten kijken hoe ze dat in godsnaam in dr uppie voor elkaar wilde krijgen, toen er opeens een andere leeuwin op 3 meter naast de wagen liep! Die had ons van achteren benaderd. Even niet gezien. Samen probeerden ze de giraffe te besluipen, maar die hadden dat jammer genoeg te vroeg in de gaten...
Mijn beste ervaring tot nu toe was op 9 feb; er liep een groep van 20 tot 25 olifanten rond die we van wel heel dichtbij hebben mogen meemaken. Pat had de auto namelijk in hun looppad geparkeerd (met opzet, maar dat wisten wij toen nog niet...). Eerst waren de olifanten nog wel op een redelijk afstandje van zo'n 30 tot 50 meter, totdat er plotseling een hele muur van olifanten recht op ons af kwam en wij stonden zo'n beetje in het midden van die muur! En wat zijn die beesten dan groot zeg! Ik was al bang dat ze misschien recht over ons heen zouden walsen zoals ze met alle bomen doen, maar op 4 meter van de wagen splitsten ze zich gelukkig en liepen ze netjes om ons heen. Dan zit je dus letterlijk tussen de olifanten, wat geweldig!
Daarnaast kan ik ook heel erg genieten van een rustige zonsondergang tussen de impala's en wildebeesten.
Hier wil ik het even bij laten voor vandaag. De afgelopen week verwerk ik wel in mijn volgende blog, over 2 weken vanuit Johannesburg..
http://s206.photobucket.com/albums/bb83/Emmarsinnige/Elfde%20bericht%20Real%20bush%20experience/?start=all is de directe link naar de foto's!
Ik heb twee geweldige weken achter de rug en heb het echte bush leven ervaren:
5.00u Opstaan (Iedereen kent me, dus daar zal ik verder niet over uitwijden...)
5.30u Bushdrive of Bushwalk
14.00u Twee tot drie keer per week een Talk
16.00u Bushdrive
19.00/20.00u Terug naar t kamp, koken, eten
21.00/21.30u Bedtijd - en dan ben je ook kapot
18 Februari 2008 - 08:44
Timo:
Emmar je vermaakt je wel met alle soorten stront he ;) het klinkt in ieder geval erg spannend met al die spinnen en uitgehongerde dieren! Wat zal nederland saai voor je worden, als je maar niet hier je vinger overal in gaat steken om dan bij de chiwhawa van de buren uit te komen..
Heel veel plezier nog!
liefs mij -
18 Februari 2008 - 09:13
Gerda:
Nou Emmar, hier voor ging je naar Afrika en zo te horen verloopt alles zeer naar verwachting en het blijft een vrijwilligersproject!!!
Leuk om te lezen op de vroege maandagmorgen en blij dat je alles nog in levenden lijve mag mailen, daar gaan we in ieder geval van uit. De foto`s zullen wel een keer volgen.
Geniet van de laatste paar weken en doe nog de nodige kennis op daar in de bush bush, je weet nooit waar het goed voor is.
Groetjes uit Norg. -
18 Februari 2008 - 10:50
Tessa:
'Samen probeerden ze de giraffe te besluipen, maar die hadden dat jammer genoeg te vroeg in de gaten...'
Spreekt hier onze grote dierenvriend?? Die zo graag het jachtritueel van 2 leeuwinnen wil zien dat ze daar zonder moeite 3 giraffe's voor opoffert??
Je begint je duidelijk helemaal thuis te voelen in de bush-bush. Zou me niks verbazen als je volgende week je 1e zelf gevangen mini gorillaatje op je gas-stelletje legt ;)
Of mag dat dan weer niet??
Nee hoor lieverd, allemaal grapjes:)
Ben echt superblij dat je het daar zo tof hebt. Ik zie je er al helemaal rondlopen. Korte broek, zonneklep, verrekijker, keutels in de achterzak en there you go!
Hier gaat alles zo z'n gangetje. 2e tentamenperiode alweer achter de rug en al mn putjes tot nu toe nog gehaald:)
Ik begin nu wel een beetje af te tellen tot je weer komt.. Dus geniet nog maar ff flink. Want als je er weer bent moet je al die onzin-verhalen van mij weer aahoren en zijn de spannendste dieren die je ziet Jackey en Karim.. ;)
Have fun!!
Heel veel liefs en tot snel!
18 Februari 2008 - 11:37
Floortje Nieks Donna:
Ha die Emmar,
Wat een GEWELDIGE verhalen en foto's!!!! Jeetje em, echt super dat je dat allemaal kunt meemaken. Helemaal back to basic in the bush!
Ziet er behoorlijk eng uit, helemaal die foto waar jij voor die leeuwen staat!
Have fun!
xxxx
ps je zus vervangt je hier goed hoor! -
18 Februari 2008 - 12:36
Juul:
Haha Em, ik sluit me aan bij Tes, die regel over die giraffen las ik ook al met verbazing, maar woow wat een foto's zeg! Ik moet zeggen dat het er wel heel komisch uitziet hoor: zo'n geciviliseerde wc naast zo'n douche uit het jaar 0. En ook nog allemaal jullie eigen badkamer!! Het moet niet luxer worden:P
Hier in Oxford is alles nog super, kheb nu een weekje vakantie, de kinderen jammer genoeg niet, waardoor ik nog steeds vroeg op moet..maar ja alles valt bij jou natuurlijk in het niet;)
heb je alweer zin om nu naar huis te gaan? Ik kom 22 maart voor sowieso een weekje even naar huis, dus dan moeten we echt maar even wat afspreken!!:) (alhoewel ik niet weet of ik me wel naast jou durf te vertonen, je bent natuurlijk te bruin geworden nu;)
Nou, geniet nog maar even van de geur van olifantenpoep en de smaak van timbalakeutels in je mond!
Heel veel liefs,
Juul -
18 Februari 2008 - 20:18
Roel Tiny Kinderen:
we lezen allemaal jouw verhalen met veel plezier. Tjonge jonge wat beleef jij veel zeg. -
21 Februari 2008 - 16:11
Toos:
Ha Emmar!! Nou wat een verhaal zeg.Geweldig wat je daar allemaal ziet en doet. Heel anders dan het nationaal park waar wij dan bij wonen. Nog veel plezier en succes.
Groetjes Toos -
21 Februari 2008 - 21:08
Owoktr :
oei oei wat een griezelige verhalen schrijf jij zeg! nooit weglopen voor olifanten zag ik gisteravond op tv want dan komen ze je juist aghterna.of zijn ze daar al een beetje tam en aaibaar gemaakt door dierenvriendin em? ik stop nu maar met mn prietpraat,wij zien uit naar je terugkomst,en nog meer verhalen,heel heel veel liefs en tot ziens groetjes van okowtr. -
24 Februari 2008 - 18:30
Theo:
Dag Emmar, nou zeg een heel indrukwekkende reis. Je vermaak je goed merk ik. Geniet er lekker van en we horen de rest wel.
Je mag bij mij wel een uiteenzettig met fotoreportage organiseren hoor. Maar liever niet voor pazen want 7 maart ga ik voor 12 dagen naar Gambia.
Groetjes Theo